Soorten Stalen Deuren

Drie soorten stalen deuren

Grofweg zijn er drie soorten stalen deuren te onderscheiden. Namelijk, de scharnierdeur, de taatsdeur en de schuifdeur. Waarbij de grootste verschillen zitten in de in de manier van scharnieren (draaien) en de wijze van bevestigen. Iedere deur heeft namelijk een andere soort draaimechanisme. En ieder draaimechanisme vergt een andere manier van bevestigen. Daarom, hieronder een overzicht van deze deuren met de voor- en nadelen per deur.

Stalen scharnierdeur of draaideur

De ‘normale’, zeg maar, meest voorkomende deur. Deze deur heeft afhankelijk van de lengte 3 of 4 scharnieren (scharnierpunten). De stalen deur is voorzien van een deurgreep en sluiting. De sluiting is meestal uitgevoerd in de vorm van een rolslot of een magneetsluiting. Vanwege het feit dat de deur goed moet passen in het kozijn wordt de scharnierdeur in de meeste gevallen geleverd inclusief een stalen kozijn.

Dubbele scharnierdeur of draaideur

De uitvoering van deze deuren is bijna gelijk aan die van de enkele deur. Het enige verschil is dat er hierbij sprake is van een loopdeur en een vaste deur. Hierbij is de loopdeur voorzien van een middensluiting. En is de vaste deur voorzien van kantschuiven. Deze zijn verwerkt in de deur (boven en onder).

Soorten stalen deuren - Voorbeeld-details-werking-kantschuiven-dubbele-stalen-scharnierdeur - stalen deuren kooptips
Voorbeeld details werking kantschuiven dubbele stalen scharnierdeur

Met deze kantschuiven (pinnen) kan de deur worden vastgezet. Hiervoor is wel een gaatje in de vloer of een sluitplaatje op de vloer nodig. In de praktijk blijft deze deur dus meestal dicht (vaste deur).

voordelen

 • Vrijwel altijd de mogelijkheid om te plaatsen. Geen beperkingen bij vloerverwarming.
 • Isoleert het beste tocht en geluid van de 3 verschillende soorten stalen deuren.

nadelen

 • Naar één kant te openen
 • Niet zelfsluitend zonder deurdranger

Taatsdeur / dubbele taatsdeuren

Een taatsdeur is een deur die naar twee kanten open kan. Afhankelijk van de uitvoering van het taatsscharnier heeft de deur ook verschillende ruststanden. Normaal gesproken zijn dit de sluitstand en de geopende standen (90 graden de ene kant en 90 graden de andere kant). Ook de snelheid van het sluiten van de deuren is vaak naar wens aan te passen.

Deze deur werkt met een taatssysteem. Vroeger zat dit systeem in de grond. Tegenwoordig zit het taatsscharnier steeds vaker in de deur zelf. Een sparing in de vloer is hierbij niet meer nodig. Wel is het raadzaam (indien mogelijk) geen vloerverwarming te laten lopen op het punt waar het grondplaatje van de deur komt. Voor meer informatie lees: Vloerverwarming en Stalen deuren.

voordelen

 • Te openen naar twee kanten
 • Zelfsluitend en sluitsnelheid vaak te bepalen

nadelen

 • Hangt vrij in de deuropening en heeft daarom een kier rond heel de deur. Voor situaties zoals van de gang naar de woonkamer, kan dit voor tocht of geluidsoverlast zorgen.
 • Het scharnierpunt ligt iets van de muur af. De deur heeft in geopende toestand in principe twee openingen. Eén opening van ongeveer 10 cm. (voor het scharnierpunt) en de opening na het scharnierpunt. Deze 10 cm. gaat af van de effectieve doorgang waardoor de doorgang altijd smaller is dan die van een scharnierdeur.
 • De deur is zelfsluitend en door kleine kinderen niet te stoppen. Daarnaast kunnen kleine kinderen met hun vingers vast komen te zitten in de kier tussen de deur en de muur.

Schuifdeur / dubbele schuifdeuren

Schuifdeuren schuiven voor een muur of wand langs. De montage van de schuifrail kan aan het plafond, de muur of in de vloer. Meest voorkomend zijn vloer- of wandmontage. De schuifdeur wordt opgehangen aan de schuifrail. En op de vloer voorkomt een vloergeleider het kantelen (van de muur komen) van de deur. Deze vloergeleider is niets meer dan een soort dopje waarover de deur schuift en bevindt zich onder de deur (uit het zicht).

voordelen

 • Neemt weinig ruimte in beslag.
 • Kan grote opening overbruggen. Schuifdeuren blijven bij grotere afmetingen stabieler en steviger dan bijvoorbeeld scharnierdeuren.

nadelen

 • De deur moet vrij kunnen schuiven voor een muur of paneel. Er is dus geen mogelijkheid meer om hier iets op te hangen of te plaatsen.
 • De deur hangt altijd iets van de muur om beschadigingen aan deur en muur te voorkomen. Hierdoor is de geluids- en tochtisolatie minder dan die van een scharnierdeur.

Conclusie

Een stalen deur is prachtig, maar verlies bij je keuze de dagelijkse praktijk niet uit het oog. Verschillende soorten stalen deuren lenen zich namelijk voor verschillende soorten situaties. Zorg dat de deur dus ook bij jouw situatie past. Want het is ook fijn als die mooie stalen deur ook praktisch in gebruik is.

Meer weten?

Tips over het kopen van stalen deuren vind je bij stalen deuren kooptips. Informatie over het maken van een goede prijsvergelijking tussen aanbieders vind je bij prijzen vergelijken.

De meest voorkomende vragen bij de aankoop van stalen deuren vind je onder vragen.

Overweeg je stalen deuren te kopen. En heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden op de site. Mail je vraag dan gerust naar: info@stalendeurenkooptips.nl