Stalen Deuren Kooptips

Tips bij het kopen van stalen deuren

Van plan om stalen deuren of panelen te kopen? Weet waar je op moet letten. Zolang er nog geen standaard stalen deur is. En je stalen deuren niet makkelijk koopt bij de plaatselijke Praxis, Karwei, Gamma of een andere bouwmarkt.

Doe je voordeel met de stalen deuren kooptips. Hieronder 10 tips bij het kopen van stalen deuren. Deze tips en informatie helpen teleurstellingen of miskoop voorkomen. En helpen je op weg bij het vinden van een deur die bij jou past.

 1. Goedkope stalen deuren
 2. Bepaal de soort deuren
 3. Ken de bouw van je stalen deur
 4. Bepaal de vakverdeling
 5. Vergelijk appels met appels
 6. Zorg voor een mooie deuropening
 7. Laat de aanbieder inmeten
 8. De geldigheid van de offerte
 9. Vraag om een tekening
 10. Lees de orderbevestiging

Meer informatie over de tips lees je hieronder.

Tip 1. Goedkope stalen deuren

Wanneer je overweegt stalen deuren te kopen, ben je je waarschijnlijk ook bewust van de relatief hoge prijzen. Goedkope stalen deuren bestaan niet. Dit heeft te maken met het feit, dat stalen deuren met de hand en (vaak) op maat worden gemaakt. Er zijn echter wel mogelijkheden om te besparen op de kosten van stalen deuren.

Standaard stalen deuren

Pas de deuropening (het gat in de muur) aan op een standaard stalen deur. Er zijn namelijk ook aanbieders die standaard maten, stalen deuren maken. Enkele varianten qua hoogte, breedte en vlakverdeling worden in grote oplagen geproduceerd (vaak in het buitenland). Er zijn minder mogelijkheden om uit te kiezen, maar deze deuren zijn vaak een stuk goedkoper. En aanpassingen aan de deuropening moeten sowieso vaak worden gemaakt (lees: tip 6).

In de meeste gevallen zal de deur echter aangepast worden aan de deuropening. In deze situatie is er sprake van maatwerk en daar hangt dan vaak een hoger prijskaartje aan.

Steel look deuren

Een andere manier om kosten te besparen is het kiezen van ‘steel look’. Dit zijn deuren die lijken op stalen deuren, maar gemaakt zijn van bijvoorbeeld aluminium of hout. Het werken met deze materialen is relatief makkelijker dan met staal. En dit zie je dan ook terug in de prijs.

Inspiratie, voorbeelden en prijzen van steel look deuren vind je hier.

Schilderen je deur zwart

Dit is misschien wel de meest voordelige ‘stalen’ deur. Mocht je huidige deur een deur met ramen zijn, dan zou je die ook zwart kunnen schilderen.

Tip 2. Bepaal de soort stalen deur

In de basis zijn er drie soorten stalen deuren: de scharnierdeur, de taatsdeur en de schuifdeur. Het grootste verschil in deze soorten is de manier waarop de deur opent en sluit.

Meer informatie over de verschillende soorten deuren  en de voor- en nadelen vind je onder soorten deuren.

Tip 3. Ken de bouw van je stalen deur

Weet voor welke afwerking je kiest. Stalen deuren worden met de hand gemaakt. Er is geen standaard afwerking van een stalen deur. Iedere aanbieder heeft weer een ander ontwerp en afwerking. Zorg ervoor dat je dus weet wat je krijgt. Ga kijken in een showroom of vraag detailfoto’s aan van de afwerking van beide kanten. Want ook de afwerking van de voor- en achterkant kunnen verschillen.

Op de Pinterestpagina ‘Stalen Deuren Details’ vind je diverse voorbeelden ter inspiratie.

Tip 4. Bepaal de vakverdeling

Bepaal welke vakverdeling je wenst. Maak een foto van de deuropening en teken (in bijvoorbeeld PowerPoint) het gewenste ontwerp over de digitale foto. Op deze manier krijg je snel een goede indruk van de nieuwe situatie met stalen deur.

Voorbeelden en ontwerpen maken met PowerPoint. Stalen deuren kopen tips - kooptips - Vakverdeling
Voorbeelden en ontwerpen maken met PowerPoint

Tip 5. Vergelijk appels met appels

Zoveel aanbieders, zoveel prijzen. Naast de opbouw van de deur kan er ook nog verschil zitten in het gebruikte materiaal, de afwerking en de service. Is de deur bijvoorbeeld enkel of dubbel gepoedercoat. Een dubbele coating zorg namelijk voor extra bescherming tegen krassen. Daarnaast worden er verschillende soort profielen gebruikt zoals hoekprofielen of hop-profielen. Deze laatste zijn duurder, maar zorgen ook voor meer stevigheid en stabiliteit. En is de offerte inclusief inmeten, montage, levering en btw?

Voor het maken van een goede vergelijking en weten waar je op moet letten zie prijzen vergelijken.

Tip 6. Zorg voor een mooie deuropening

De meeste aanbieders van stalen deuren, meten en plaatsen de deur in een af-situatie. Dit betekent dat de vloeren, muren en plafonds klaar dienen te zijn (muren en plafond gestukt en vloer gelegd).

Wil je stalen deuren kopen voor een bestaande situatie zal je eerst de oude deur(en) moeten verwijderen. En vervolgens alles weer netjes af (laten) werken. Voor het mooiste eindresultaat zorg je dat de uiteindelijke deuropening echt haaks en waterpas is. Zo voorkom je schuine kieren bij taatsdeuren en grote openingen bij scharnierdeuren (die weer afgekit moeten worden).

Tip 7. Laat de aanbieder inmeten

Voor de meeste mensen is het plaatsen van deuren geen dagelijkse bezigheid. Is dit in jouw geval ook de situatie, laat de aanbieder dan inmeten. Het inmeten van deuren vereist een bepaalde handigheid. Zeker als het stalen deuren betreft. Muren en plafonds lijken vaak recht, maar zijn dit meestal niet.

Aanbieders van stalen deuren gebruiken daarom vaak een laser om de exacte maten op te meten. En wanneer jij het doet en de deur past niet, kan je er later niet even een stukje af zagen. Daarnaast krijg je dan de discussie met de aanbieder over de schuldvraag.

Tip 8. De geldigheid van de offerte

Let op de geldigheid van de offerte. Tussen het aanvragen van de offerte en het daadwerkelijk plaatsen van de deur kan nog wel eens een tijdje tussen zitten. Zeker als het een nieuwbouwproject betreft, zijn periodes van een jaar of meer niet vreemd. Maak goede afspraken met de aanbieder over de geldigheid van de offerteprijs.

Tip 9. Vraag om een tekening

Vraag om een tekening of schetst van wat is afgesproken qua ontwerp. Dit gaat met name om de vakverdeling. Omdat het maatwerk betreft is er veel mogelijk. En kan een deur met 4 vlakken, een deur zijn met 4 vlakken onder elkaar zijn of met 2 x 2 vakken.

Tip 10. Lees de orderbevestiging

Een goede aanbieder van stalen deuren maakt na het inmeten en het adviesgesprek een orderbevestiging. Hierin wordt nogmaals beschreven wat is afgesproken qua maatvoering, vlakverdeling, kleur, etc.

Lees de bevestiging goed door en controleer of het overeenkomt met wat is afgesproken. Na akkoord wordt de deur namelijk geproduceerd zoals beschreven op de orderbevestiging.

Meer weten?

Informatie over het maken van een goede prijsvergelijking tussen aanbieders vind je bij prijzen vergelijken. Meer informatie over de verschillende soorten stalen deuren vind je onder soorten stalen deuren.

De meest voorkomende vragen bij de aankoop van stalen deuren vind je onder vragen.

Overweeg je stalen deuren te kopen. En heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden op de site. Mail je vraag dan gerust naar: info@stalendeurenkooptips.nl


Eén antwoord op “Stalen Deuren Kooptips”

 1. Ik vind stalen deuren ook erg mooi en deze passen goed in verschillende soorten interieuren. Wij zijn ons ook aan het verdiepen in de mogelijkheden. Ook weten we nog niet hoe we de vakken gaan verdelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *